Uitgelicht
Ceylonpoort te Haarlem
Het transformatie project Ceylonpoort in Haarlem was een uitdagend project dat we desondanks een maand eerder hebben kunnen opleveren, dit door de goede samenwerking van het team en alle onderaannemers en leveranciers. Het gebouw is in 1970 gebouwd en staat in de wijk Schalkwijk, binnen Haarlem staat het pand bekend als het VNU kantoor. In de begin jaren stond het gebouw op kolommen en kon er onder het gebouw doorgereden worden. In de loop der tijd is er veel verbouwd en is de begane grond dichtgezet, met uitzondering van het deel aan de noordgevel.
Het nieuwe gebouw bestaat uit 162 woningen over 15 bouwlagen met commerciƫle ruimtes en een bovengrondse parkeergarage. De architect heeft een ontwerp gemaakt, waarbij de witte horizontale belijning van het oorspronkelijke gebouw in een nieuw jasje zichtbaar zijn gebleven. Om bij de woningen een buitenruimte te creƫren, is gekozen voor balkons die verspringend zijn verdeeld over de gevel. De noordgevel bestaat voornamelijk uit glas en is een herkenningspunt voor de wijk vanaf de Amerikaweg.
Voor de start van het project bleek dat er veel kabels en leidingen rondom het bestaande gebouw lagen die eerst verwijderd en/of omgelegd dienden te worden. Na deze werkzaamheden kon de steiger worden opgebouwd voor de sloopwerkzaamheden. Het gehele gebouw is gestript tot aan het betoncasco (vloeren en kolommen) en vanuit daar weer opgebouwd.
Tijdens de sloopwerkzaamheden kwamen we erachter dat het gebouw sparingen had die niet op de constructieve tekeningen stonden, door intensief overleg met de constructeur konden we steeds de juiste voorzieningen treffen. Daarnaast kwam de maatvoering niet 1 op 1 overeen met de oude tekeningen, hierdoor heeft de werkvoorbereiding steeds moeten anticiperen en hebben ze details bedacht om de maatverschillen binnen het ontwerp op te vangen.
Achter de sloop aan is direct gestart met het aanbrengen van voorzieningen in de gevel. Constructieve onderdelen voor de balkons zijn aangebracht en daarna de prefab gevelelementen. Deze elementen waren direct voorzien van kozijnen, beglazing en gevelafwerking. Het was belangrijk geen vertraging op te lopen tijdens deze werkzaamheden, omdat de afbouw er direct achteraan liep en dit alles een rode draad was in de planning.
Op het dak werd gelijktijdig gewerkt aan een compleet nieuwe houten dakopbouw met 13 maisonnette woningen. Dit stukje nieuwbouw op het dak was zeer uitdagend door de architectonische detaillering en het weer. Zo vlak bij zee en duinen kan het behoorlijk spoken.
In het ontwerp is gekeken naar een zo optimaal mogelijke plek voor schachten en installaties. Door het toepassen van prefab onderdelen, liep de afbouw als een trein. De installaties van de badkamer en toilet zijn in prefab houten kisten op de ruwe vloer geplaatst en daarna zijn de schachten en wanden hierop aangesloten.
We hebben de woningen allemaal opgeleverd met een energielabel A+++, dit komt mede door de goede isolatie van de gevel en het gekozen installatieconcept met WKO-bron en warmtepompen in de woningen.
Om de woningen te voorzien van voldoende parkeerplekken is naast het gebouw een bovengrondse parkeergarage gebouwd, waarbij de hand van de architect duidelijk zichtbaar is. De witte Y-kolommen met een kroon erop geven de parkeergarage allure. De parkeergarage is gebouwd met een modulair bouwsysteem met gebruik van biobased materialen in de gevel.
Het is een zeer geslaagde transformatie, wat blijkt uit de reacties van de huurders en omwonenden. De gemeente Haarlem heeft een prachtig masterplan gemaakt om in Schalkwijk een tweede stadshart van Haarlem te maken, de komende jaren zal er nog veel gebouwd worden, met uiteindelijk een mooi eind resultaat.